måndag 31 maj 2010

Nu blommar det!

Tulpaner.En felleverans som blev ganska bra ändå!

Det är en härlig tid med mycket att se och göra i trädgården! Äppelblomsknopparna ser ut att brisera när som helst och syrénerna likaså!Flyttcirkus och omplanteringar.Är mest orolig för "järnnätterna" i juni.

tisdag 25 maj 2010

Pingst. - hänryckningens tid

Körsärsträdet blommar! Äppelträden väntar på sin tur.

Ett av alla pågående projekt.Vill fortsätta det blåa bandet av fläckig lungört längs kanten som en rinnande blå bäck hade jag tänkt mig.Lungörten är tacksam och sprider sig men håller ihop, bra kantväxt.Ska erätta vresros Hansa i stenhögen med kanske ormbunke då det mest är skugga här...

En ekorre i högra hörnet.

"Stora långrabatten" Från rosavitt till blått och vitt, till en orange-gul-röd och sist djuplå och silver. -Försöker gruppera och färgstämma, återstår att se hur det blir!

Gamla tulpanlökar som återkommer, de gula verkar mest långlivade och nya fyllda narcisser.

Entréhörnan i vårblom dock har vårvivorna redan blommat över. Avlöses sedan av vallmo och liljor. Senare av kärleksört och echinaea.


Ha det gott alla trädgårdsvänner!

tisdag 18 maj 2010

Farmors flammmande brandliljor

Minns min barndoms somrar.
Farmors flammande brandliljor.
Morsdagsrosor i uttjänta grytor och hinkar på stugtrappen.
De vinterförvarades i potatiskällaren för vintrarna är stränga i Karelen.
Mormors borstnejlikor och vitarosa hav av höstflox.
Alla i byn hade ungefär samma sorts krukväxter och växter i rabatterna. Hade någon något nytt,delade man med sig.
Vuxna slet med höbärgningen, liade och räfsade manuellt, medan vi barn hade skoj och hoppade i höet på skullen.
Bastubad med doftande björkrisruskor och dopp i älven och aborrmete från bryggan där såpdoftande nyskrubbade trasmattor hängde på störar på tork, med miljoner myggor i sällskap.
Jordgubbar så söta i smaken att dagens moderna jordgubbar är smaklösa i jämförelse!För inte minns jag så fel?

torsdag 13 maj 2010

Chili Bulgarian Carrot



På fönsterbrädan trivs den men ser ändå längtansfullt ut.I växthuset händer inte mycket. Tomaterna deppar under fiberduken,medan annat smått och gott gror lite försiktigt.

lördag 8 maj 2010

Gödning

Har funderat på det här med gödning. Föredrar ju ko på påse, eftersom det är mest lätt tillgängligt i affären. Sedan har en någon förståsigpåare sagt att Chrysan är bäst för allt. Då undrar jag varför då då? Sammansättningen är ju en sak, förhållandet mellan N-P-K.Men vad består Chrysan av egentligen? På Weibulls hemsida kan man läsa att det är urinbaserat,men inte vad som faktiskt finns i mer. Varudeklarationen lämnar alltså en del övrigt att önska. På förpackningen kan man i den danska texten läsa att där ingår "förädlade animalierester" och får ej enligt danska jordbruksverket spridas på grödor och vildängar. Då blir man ju nyfiken! Är det benmjöl då eller? Något bindemedel för urinen måste ju finnas. När jag frågade en plantskoleanställd menade hon att Chrysan var hönsgödsel, fast låter ju tjusigare.... Har någon vetskap och vänligheten att upplysa mig?

Hur står det till?

-Jo, tack det står still!
Ett bedrägligt lugn lurar därute. Kylan i mitten av maj bromsar växtligheten och det verkar inte hända så mycket.Fast våren blir ju längre på det viset.Ändå kan man se och nästan höra hur grönskan frodas och knopparna sväller. Lite värme nu och allt exploderar. Det regnar idag och det blåser. Det finns mycket att pyssla med. Omskolning och mer omskolning.Vattna och gödsla!Planterinskön växer. Paprikor och chilli som skulle ut i växthuset för länge sedan, får fortsätta trängas på fönsterbrädan men de verkar trivas för de blommar och chillin har satt tre frukter!
Hade tänkt att få ut dhaliorna i helgen men det verkar ju inte bli väder för det och säkert blir det fler frostnätter,men snart ska de ut ialla fall! Förra året fick de lite skador under dubbelt lager fiberduk men de tog sig fint ändå. Alltså: på med regnstället och ut!
Ser fram emot att gå på Lisebergs trädgårdsdagar i morgon.Det ska bli kul!

Provsatt i en hammock och drömmer nu om en sådan.
Har blivit ett släpkärrelass jord rikare!