söndag 28 november 2010

Snötäcke

Det snöar lite lätt. Ett försonande snötäcke döljer allt som inte blev gjort.





För ett årsedan fick jag denna orchide och är så glad att den blommar om!

Min alldeles första julros, inhandlat på trädgårdssällskapets julmarknad

Adventsmys på er!

fredag 19 november 2010

Solrosfrön och snögubbar

Nu kan man glädja sig åt småfåglarnas aktiviteter vid fågelbordet.Mest talgoxar hittills.Det är åtgång på solrosfrön nu och en tid framåt!


Det är ett experiment. Försöker att odla champinjoner i källaren. Fuktade mycelet och väntade i flera veckor. Hade nästan gett upp när de här sötisarna, "minisnögubbar" tittade upp!



Det lär bli rekorddyrt kilopris på dessa svampar om det inte blir många fler!




Ha det bra!

lördag 13 november 2010

Enklaste vinterkrukan

Det börjar dra ihop sig till advent så småningom. En enkel vinterkruka på verandan med lite mossa,kastanjer och kottar.Går att variera i det oändliga när man får lust och jag tänker "blinga" till det framåt jul!



hej då!

söndag 7 november 2010

Fröer


ja, angående den här svarta solrosen och eventuella frön:hittade fröpåsen: Hammenhögs röd solros, Claret F1, står det på den. Då blir jag ju lite skeptisk vad gäller fröavkomman (F1).Även om jag lyckades hitta blomman i komposten och torkat den, ser det ju inte mycket ut för världen, små fjun, inte solrosfrön! Så den är nog infertil? eller vad tror ni?

Har roat mig med att att göra i ordning höstsådderna. Det fiffiga med detta är ju att det inte blir så stressigt till våren.Litar fullt på fröpåsens anvisningar" sås utomhus i sep-nov"!

Höstsådder2010
Blå Bergvallmo Meconopsis betonicifolia
Kaskadbervallmo Meconopsis napaulensis
Julros Helleborus niger
Hybridjulros Helleborus orientalis
Järnek Ilex aquifolium
Blå Alpmartorn Erynium
Blodalunrot Heuchera sanguinea
Tacca (Inne!)
Tulpanträd (Inne!)
Rörflockel
Rödkvanne

VVV på er!

lördag 6 november 2010

Visset värre!

Jag städade och krattade mm i trädgården en solig höstdag med det speciella ljuset när solen bara slickar trädtopparna...Fick en sån oemotståndlig lust att försöka få i hop en sista bukett! Det blev detta höstarrangemang. Det sista som går.

Tänkte på vallmokaplar och bolltistlar, men de är intagna för frösamling och andra torra arrangemang. Det här får duga!

Astilbe, solhatt,praktbetonika, stjärnflocka och aster

Ha det gott vänner!

fredag 5 november 2010

Novemberljus

Det finns ljusglimtar även i november! Rea på höstlökar som fortfarande går att gräva ner tex. Sedan börjar väl krukväxtsäsongen, vansklig pga ljusbrist men ändå. Detta är mitt Novemberljus som praktfullt blommar nu, men är ganska oansenlig resten av året. Liksom novemberkaktusen som är full med lovande knoppar!






Nu tänder jag ett ljus och gläds åt Oktoberastern som slog ut efter att jag tagit in den.Höstens allra sista bukett!
Tack Ester för min nya devis: VVV= Våga Vägra Vinter!

måndag 1 november 2010

Så dags

Så var det november, huga! För att mota bort mörkerspökena, har jag glatt mig åt några fynd i frölådan och ( så dags nu?!) sått Afrikanskt Tulpanträd och Tacca. De är ju exotiska och ska få gro i värmekuvösen. Det ska bli spännande att följa dessa, men taccan kan ju ta åtta-nio månader på sig…. Det är förresten tredje försöket med svart Tacca.Där hamnade en stickling av en Streptocarpus jag fått av en vän. Sedan av bara farten förberedde jag för stratifiering av Kvanne och Rörflockel, frön som jag funnit på nätet. I skymningen gick jag ut och sprätte ut lite aklejafrön på måfå i en rabatt bara för skojs skull och genast kändes dagsverket komplett!



Opuntia,fikonkaktus -kan jag nog inte odla här men minnas de väldiga buskagen i Tunisien i somras.
Ha det!