måndag 28 maj 2012

Sköna maj

Sköna maj! Rundeln med lökväxter prunkar som finast nu.När de vissnar ner ska alla dessa lökar grävas upp och "manegen krattas" för sommarens primadonnor, dahliorna!


Varför krångla till det? Här är ett skönt grönt hörn.....

Tulpanerna lyser ikapp med solen!

Vitaste vitt! Självlysande ,,,,,,
 Den här skuggrabatten färdigställdes i höstas och nu verkar den sköta sig själv riktigt bra!
Växterna är mest ihopaplock  av delningar förutom Brunnera, jätterams, gullviva och aklejor har prydnadsrabarbern tillkommit-Senare kommer ett gäng ljusa astilbe och rosa älggräs att lysa upp....

Nu ska det bli spännande och se vilka irisar som kommer att blomma. Köpte flera från Iris Cayex i Frankrike i höstas. Här kommer den första! Namnlapparna har dessvärre bleknat, men vad gör det?
Nähe, nu ska jag ut i trädgården en sväng, där finns alltid något att upptäcka och förundras över!
Ha det gott alla!

tisdag 15 maj 2012

Plantbytardag söndag 20 maj kl 11.00-13.00
Hedevägen 3 Fristad
Trädgårsväxter bytes/ säljes. Fika till självkostnadspris
Välkommen!
 

måndag 14 maj 2012

Varför blommar inte min forsythia?

Varför blommar inte min Forsythia? Det känns lite trist när alla andras gör det.
Gläds åt mycket annat dock. Som kejsarkrona.

 En titt i kylskåpet gav en glad överraskning!  Flikbladig silverlönn har grott! Nu ska de få växa till sig och jag kan fundera på var de ska stå när de blir träd.....

Det lovande gröna som spränger fram ur jorden och redan har knoppanlag är en daglilja, en gammal  gul sort som fanns här när vi köpte huset och nu har jag delat och delat...Den blommar tidigt redan i juni, tror jag.(har dock tappat namnet på den)

Råkade beställa 500 lökar och nu börjar resultatet visa sig. En hel rabatt med Thalia! Senare kommer pion och dagliljor avlösa vårlökarna.

Visst är den söt, Golden Lace!

Såhär blev skuggrabatten, lite utökad. Tanken är att det ska gå i grönt och vitt, men.....

Regnet var välbehövligt,  men nu räcker det väl! Undrar varför det alltid ska vara kallt och regnigt när fruktträden ska till att blomma?
Thalia


Är väldigt förtjust i narcisser, de är fina och lämnas ifred av rådjur och harar.

måndag 7 maj 2012

Dagens bukett

 Nattfrosten skördade sina offer...ett tjugotal frösådda dahlior Black beauty som stod ute på avhärdning och glömdes av, strök med. Liksom palettbladen som var angripna av ohyra, men inte hunnit till komposten.
Då blev det plötsligt några fler krukor att börja på ny kula i.....

Idag monterade jag tre spaljéer mot växthusväggen. Blomlådorna under fylldes med jord och plantor. Det blev rosenböna, One yard, Ipomea cremevit och Knowlians black, lite ballongblomma och lite luktärtor. Hela härligheten täcktes med fiberduk!

Dagens bukett!

torsdag 3 maj 2012

Naturen beter sig! Som den här gamla trädgårdsirisen som envisas med att växa och bo i muren. Häpnadsväckande livskraft!


 Visst blir man glad av dessa tulpaner!

 De är så sirligt eleganta, stängda rosaröda knoppar på morgonen. Sedan öppnar de sig i solen och lyser ikapp!
Kort lägesrapport: planteringskrukorna är  väldigt slut- igen. Krukat dahlior för glatta livet! Knölarna ville upp från källaren och ut i solen! Grönsakerna är sådda i pallkragarna och sparrisodlingen igångsatt!
Trallar på Tomas Ledins låt. Just nu vill jag leva ....