måndag 23 augusti 2010

Dahlior och fjärilar

Det har stormat och blåst och störtregnat. Jag räddade in några av skönheterna så de inte skulle förgås av ovädret. Färgstarka buketter är en tröst och piggar upp.Men annars känns det som om hösten är här och att sommaren faktiskt är slut för denna gång....Tur att det ännu finns massor att ta vara på och förbereda, gräva och avsluta innan frosten och mörkret kommer på allvar.


Jag gillar de vita kaktusdahliorna!


På köksbordet


Varma färger!

Jag blir alldeles varm inombords.

Sohattarna är veritabla fjärilsmagneter och det är roligt för jag har inte sett så många fjärilar tidigare i sommar. (jo,det är en dahlia nedan)



Njut så mycket det bara går! är dagens motto.
Margit

onsdag 18 augusti 2010

Sensommarmelankoli

Konstaterar att jag inte är opåverkbar av vad jag ser och läser om i trädgårdsväg. Summerar mina egna trender för i år: Bäst är nog hammocken!(Kanske det mest otrendiga i sammanhanget och ett ålderstecken?)
Prydnadsgräs är en ny förtjusning. Likaså irisar.
Upptäckt Hemerocallis mångfald! Hade sedan tidigare bara den gula mycket tidigblommandec Hem. Dumortierii. Nu blir det fler och senareblommande!! Liljorna har överraskat i och med att det varit ovanligt få liljebaggar i år. Annars är det mest de vanliga perennerna som jag ”samlar” på.
Är sedan tidigare svag för vita blommor, men även allt färgglatt, vilket jag försöker hålla isär någorlunda...


Armeringsnätsspaljén med Klematis

Sommarens bästa var nog hammocken!Störtmysigt!


Armeringsnätspaljén första året efter plantering.


Vurmen för gräs håller i sig.Härligt!


Skördetider! mums!


Näpet nickande...


Överblommat


Pärlhirsen är jag glad åt, liksom pampasgräset, även om det är litet ännu(egensådd), tillsammans med Zebragräs och Miskantus något....


Tänkte mig att Safirsalvia skulle bli fint med rosa pelargoner i zinkbaljan, men det visade sig att salvian inte var ljusblå utan minst lika klarblå som blåsalvian, fast snyggt ändå!


En annan zinkbalja med slumpvis "överblivna" plantor.


Solhattar och brudslöja

En underbart doftande lilja som överraskade mig.

Liljorna i sällskap

Gräshoppan på en Hemerocallis hos Karin SKARA.


Kul bord ! Galtholmens butik och galleri

I växthuset mognar tomaterna men blasten är svårt angripen av gråmögel och snart är det "räddas vad som räddas kan!"som gäller. Dhaliorna har å andra sidan börjat blomstra i all sin färgprakt och kan fortsätta så ett tag till tycker jag!
Ha det bra!

torsdag 5 augusti 2010

Dille på dill!

Jaha, då börjar semestern sjunga på sista versen....Hemkommen efter resan har jag gått runt i trädgården och ser att det har vuxit en hel del. Får blandade känslor, somligt blev bra och annat mindre lyckat. Till exempel sådde jag tokigt fel i en pallkrage. Ringblommorna skymdes av märgärtorna som tog över helt. Tanken var ärtorna skulle vara närmast kanten, lättåtkomligt för barnen. Knepigt det där med platsbrist och att man vill så mycket. Fast många goda ärtor blev det!
Lite sporadiskt småpyssel som en Lavendelbukett på tork, Gurkörts-iskuber och Hallonsyltkok som doftar så himmelskt gott!
Dille på dill! Jag älskar dill! I år blev den fin och fräsch och jag använder den i sallader och på smörgås och fryser in en del och pyntar med kronorna som är dekorativa inte bara till kräftor.


Paprikor och tomater börjar mogna,men det går långsamt tycker jag.








Idag åskar det och regnet häller ner. Det är bra för då fylls vattentunnorna och kantarellerna tar fart ute i skogen!
Tjingeling!