torsdag 29 december 2011

Gilla läget


Nästa år ska jag tydligen odla många olika sorters bönor! Lite otippat men av innehållet i frölådan att döma blir det både långa och korta. Snälla vänner (ingen nämn ingen glömd) som delar med sig av sina fröer och plantor är alltid tacksamt och det blir roligt att prova något som man kanske inte hade kommit på själv. Jordärtskocka tex.


Vänner ger mig också inspiration och nya idéer. En liten bäck här, en liten bro där, växtkombinationer och nya samlarträsk att försjunka  i :  Dagliljor, Irisar, Pioner, Alunrot, Funkior, Solhattar.......

Det är roligt att leka lite......


Det blev ju en hel del aktiviteter i trädgården under året, flera nya rabatter, häck, ommöbleringar.Somligt riktigt fint, somligt mindre lyckat.....

 Tack Annika och Bill!
Förärades med en gåva!


Det är roligt att komma iväg och besöka andras trädgårdar också. Hade jag inte bloggat hade jag nog inte kommit iväg på keramikkurs hos Lindalunda eller fotokurs hos MariaBerg. Hoppas det blir mer sådant till våren.


Här är mammas urgamla ståtliga ormbunke!

Men vad vintern är lååång! Hur hårt kan man längta egentligen? Dena förtärande längtan efter vår!
Lindras lite av försådder inne och ute. En titt i frölådan och vips åker jordpåsar och byttor fram! Extraljus tänds och lite fler fröbeställningar.......

En vinterbild på favoritstället.
Som sagt, det är bara att gilla läget, sakernas tillstånd rår man sällan på, som vädret tex. Men det går oftast att göra det bästa av situationen. Att en ständig förändring pågår oavbrutet är det enda jag är säker på.


Gott Nytt Trädgårdsår !

torsdag 22 december 2011

Så viker mörkret och vi går mot ljusare tider!

Tycker om dessa krukor och tänkte odla kryddor i dem till våren, men de funkar fint som ljuslyktor också!


Tidiga vintermornar är inte det sämsta. När man ännu inte vet hur dagen ska bli......


Ska det klarna upp eller bli gråmulet?




Hade lugn och stillsam födelsedag, läsandes frökataloger och mumsade på choklad!
Har köpt mig en ny almanacka för nästa år!

söndag 11 december 2011

Snö och tö

Första snön ligger kvar, än så länge.....

Det lyser upp lite grann i vintermörkret. Fast det här var en mulen grå dag .......


Snart vänder det och det blir ljusare igen

Vår katt Lilly har perfekt vintercamouflage!


tänder tredje ljuset och önskar alla fin advent!

torsdag 8 december 2011

På vintern har man tid att titta på alla bilder man fotat under året.Inte för att jag är nöjd med så många. Ju mer man fotar desto mer självkritisk blir man. ... Brukar hävda att det tur om jag gillar något foto som blir roligt, knasigt eller allmänt hyfsat bra.
Man kan ju undra vad man ska ha alla bilder till? Jag brukar välja ut de bästa barn och semesterbilderna och faktiskt beställa papperskopior till familjealbumet. Det känns lite mer på "riktigt" då och man kan bläddra utan elektricitet.
Det är ju lite pyssel med redigering i ett gammalt gratis och framförallt användarvänligt (enkelt) fotoprogram. Storknar så fort jag ser de avancerade multifunktionella programmen. Är inte teknikfientlig och vill gärna förkovra mig, men: När sjuttan ska en vanlig dödlig ha tid att lära sig alla de finesser som finns? Behärskar ju knappt min gamla antika mobiltelefon än!

Ett sommarminne:

Ståtlig Änglatrumpet på Legoland.

Min kärlek till trädgården försöker jag spegla på min blogg och ibland blir det mer bilder än text. Har alltid gillat att skriva. Även om jag kanske inte alltid har så mycket att säga, "säger en bild mer än tusen ord"......

Gråhöst

När man bloggat ett tag, blir det svårare tycker jag. Följ årstiderna ett år och du upptäcker att det börjar om från början. Det är det som är finessen och underbart befriande! Men jag vill ju inte upprepa mig - köra förra årets inlägg i repris! Som tur är gör man ju alltid något nytt. Också en fin vintersport: Drömma och planera nästa projekt!

Fastnade för de rosa julstjärnorna av mindre format. Motljus och immig lins!


Julgrupper är kul att göra själv. Men i år tog mossan slut och ute är det snöstorm och drivis! Lite roligt med motgångar och vädrets nycker för då får man improvisera!
Amaryllisen ovan köptes som rosavitstrimmig " First love" men blev rödvit.... Jaja, det händer ofta och man blir lite överraskad först. Tänker ett varv till och gillar läget.

Jo, jag skulle gärna vilja ha det där stilla snöflingefallet på bloggen, men har inte lyckats med det, än.
Ha det nu så bra med mys o pys, stök, bak o bök!

fredag 2 december 2011

Vintervila

Vintervila- vad?

Vintervila vore väl okej. Med snötäcke värt namnet. Men det regnar. Hur fixar björnar och igelkottar det? Själv har jag gått i deltids íde….

Istället för att lugnt invänta våren och drömma om kommande sådder, lövsprickning och blomsterprakt, oroar jag mig för att lökarna ska ruttna bort nu i vätan….

Sorkarna har visst koloniserat klematisrabatten av högarna att döma. Suck!


Men gnagskydden är på träden i alla fall. Liljebaggarna sover och mördarsniglarna bidar sin tid två kvarter bort. ....Allt är en tidsfråga.



Mitt enklaste julpyssel, ingen julig "twist" på detta, nä!