onsdag 5 juni 2013

Kirskålshelvete!
Börjar väl lite småtrevligt: Nya invånare i Trollebo:Såå glad i mina Iris! som gläder mig med hittills mest ymniga blomning!

Dessa Irisar har har jag köpt från Cayeux, Frankrike, men namnlapparna har försvunnit. Hade fler men de överlevde inte de stränga vintrarna här. Är på jakt efter Irisar hela tiden, särskilt  Strandiris,som ska ha bättre överlevnads-odds här.

Nysroten på G, undrar om den tänker blomma i år?

Kirskålshelvetet i gen och är rädd för tjatiga upprepningar men så här är det.                                                                                                                                                                                                                                                     


Kirskål. Aegopodium podagraria (Latin) Vuohenputki (finska)

Nu invaderar Kirskålen från alla håll och kanter. Det gäller att ligga i om  man ska ha några andra växter kvar.Hur mycket man än försöker att rensa och hålla undan- slutar den ojämna kampen i nederlag. Man får väl försöka lära sig leva med det.  Har försökt med långvarig täckning, tidningar + täckbark, presenning, men det funkar dåligt, då nya angrepp hela tiden kryper in från" allmänningen", granntomter o s v.
Alla käcka tillrop om att äta upp den: Har provat att göra pesto,  men gillar basilika bäst!Okej, men alla ingredienser som tillförs lyfter hela "maträtten" och det kvittar egentligen vilket gräs du tillför (om du inte har extremt utvecklade smaklökar). Lär vara C-vitaminrik, men annars är näringsvärdet försumbart. Om det fanns något näringsvärde att tala om : skulle jag kunna försörja hela Västra Götalands län, minst!Blå Stjärnhyacint, Camassian som fanns på tomten redan när vi flyttade in. En av de växter jag sökte namn på som nybörjare....Som tur var fanns internet och Odla.nu,  AoT- forum mm som alltid kan svara på nybörjarfrågor. Sök och Du ska finna! Att gå med i en lokal trädgårdsförening är än mer berikande!!!
 Social samvaro med likasinnade trädgårdsnördar av alla de slag, är inte att förakta utan snarare lärorikt, spännande och allmänt bildande! 
Sedan hoppas jag att får tillfälle att träffas >IRL, i verkligheten  så att säga!
Ha det bra  Alla där ute!
Margt


1 kommentar:

  1. Men tänk så spänstig du blir av att rycka all kirskål! (Äh, klingar lite falskt det där. Gillar inte heller ogräsen, trots att jag faktiskt äter dem).

    SvaraRadera