söndag 18 augusti 2013

Årets perenn

Hemerocallis - Daglilja

Årets perenn är Dagliljan  vilket säkert inte ungått någon. Denna fantastiska växt i sin mångfald är lättskött och tacksam i rabatten. Varje blomma blommar bara en dag, men har oftast många knoppar så blomningen räcker länge. De angrips ej heller av liljebaggarna som arten Lilium.

Pretty Woman

Jag har samlat de flesta (men alla fick inte plats!) i en och samma rabatt. På våren är där ett hav av Thalia-narscisser, en favorit, som efter blomning döljs av de friska bladverket av spirande dagliljor.

öv vä:okänd, öv hö: Black Stockings, ne vä:okänd, nederst tillhöger Frans Hals
Det finns så många olika och det är inte lätt att hålla ordning på alla namn, ibland är de felnamnde från början vid köpet, men oftast slarvar etiketten bort sig med hjälp av skatungar b l a.

Guadaljara

Sammy Russel  eller Crimson Pirate? överst och nedan  Pink Damask.

Moment of Truth

Den här gula med brun baksida är en gammal sort, som jag alltid glömmer namnet på. Den fanns här på tomten när vi flyttade hit. Den har delats, delats och delats för den växer så bra. Det roliga med denna är att den blommar tidigare än alla andra dagliljor, redan på våren i maj.


Bela Lugosi

Den gula heter Siloam Nugget
När man väl hamnat i ett "samlarträsk" är det bara att ge sig hän! Det blir några till så småningom...

1 kommentar:

  1. Den gula med bruna stråk på baksidan tog jag i lotteriet hos Karin. Ska bli kul att följa den. Gillar gamla sorter och att de får finnas kvar.

    Ha det gott, Carina

    SvaraRadera