torsdag 27 juni 2013

Semestern närmar sig

Äntligen nya bågar! Lyckades trassla ur en japansk träddödare i ena sönderrostade bågen. Det gick även att få loss eldkaprifolen ur den andra, men insåg sedan att storväxt som den var skulle det vara svårt att få upp den i den nya bågen, så eldkaprifolen fick offras. Synd, för den var full av knoppar! Avskuren intill fotknölarna! Hoppas den kommer upp igen.

Utfärdar härmed Allmän Varning för den fina busken rosenhallon: plantera inte den i rabatten! Plantera den som solitär! Dess rötter är svårgrävda och sprider sig lömskt!Svår att få bort och begränsa.


















torsdag 20 juni 2013

Blekingeresan

 
Jag anslöt mig till ett glatt gäng STA:are från Älvsborgskretsen och for till Blekinge. Där besökte vi två fina plantskolor och fyra privatträdgårdar. Fynden var många när vi ”skövlat” Blekinges trädgårdar! Mina växtinköp blev julrosor,dagliljor,solhattar, några iris och en Blodbok med svagt rosa bladkanter!

Det som var slående var först och främst hur långt före växtligheten var kommen jämfört med hemma. ”Allt” var tidigare, tex Klematis i full blom, medan de hemma bara spirat med enmeters rankor.

Där fanns ju också en hel del, för oss, exotiska växter att förtjust beskåda.

Det som imponerade/inspirerade mig mest var privatträdgårdarnas dammar, med bäckar och/eller vattenfall! Önskedrömmar...........

Vi hade tur med vädret. På hemvägen var busssen fylld med inte bara mindre träd, buskar, plantor, sticklingar... utan också massor av positiva intryck ,upplevelser och inspiration!



 




 
 
 
 
 

torsdag 13 juni 2013

Olivträd

Jag fick ett fint olivträd i gåva av mina fd arbetskamrater på Fristadskolan! Tack alla goa!


Nu är frågan: Hur ska jag ta hand om det? Ska googla och läsa på. Den får nog bo i kruka året runt, ute på sommaren och frostfritt på vintern, för vi bor i zon 4-5, inte direkt medelhavsklimat. Den är så frodig och fin, men ska den pinceras? när? Hur stor kruka ska den ha efterhand? Optimal placering borde vara skyddat läge i full sol? Har ni länkar eller råd, mottages dessa tacksamt!


En målning som föreställer en olivplockerska.......
Oliver är goda!

onsdag 12 juni 2013

Min vän trimmern!

 Häromdagen fick jag slänga ut den sista stolen i växthuset! Ståplats för vattnaren således. Men en hel del är i planteringskö och ska ut i öppen jord, några ska ner i improviserade krukor.( Kallar blandningen för improviserad eftersom det blir ett hopaplock av överblivna sommarblommor och mixen kan bli minst sagt "random"!


Har färre tomater än förr under min växthustid och känner mig färdig med alla miljoner olika sorter som finns och som kräver olika skötsel. Har koncentrerat mig på Totem (tidig busk) Subarctic plenty( tidig och tålig) samt Siberian och det hörs ju på namnet att den tål en hel del ja faktiskt en bra sort för friland..(Men jag har den i växthus....)

Tomatblomning i växthuset


Apropå Prinsessbröllopet: En vallmo Royal Wedding! frösådd av min trädgårdvän Eva-Lotta Färnstrand.

Min vurm för Irisar ger min mycket glädje i år!  Igår började denna Skäggiris blomma!
Kan inte se mig mätt på denna!


Hur gör ni med era rabattkanter? Tror att stenlagd kant är bäst för minsta skötsel, men det har  inte jag på många ställen än. Dels för att rabatterna tenderar bredda sig, helt själv! jag lovar..och det ska ju inhandlas kantsten i stoora partier. Jag försöker hålla igång kanter( för det är ju så mycket snyggare med distinkt kant än rufsig), med kantskärning några gånger per säsong när gräset klipps / inte högprioriterat men ändå) och oftast river och sliter jag upp det för hand om jag ändå rensar i rabatterna. Nu har jag upptäckt den fantastiska uppfinningen Trimmern! Var ju lite blyg och avvaktande för den, kanske av obekväm teknikrädlsa,  då den stått på verandan glatt neongrön i ett pr år. Nu har rädslan släppt, enligt lagen att övervinna den-ge dig på det! Nu kör jag tills batteriet är slut och måste laddas och jag får en välbehövlig paus.

I morse sprack denna klassiska look ur sin knopp. Det är roligt med Skäggirisar för de har flera blommor på varje stängel, men väderkänsligare ( gillar torka ochgillar full sol 8 timmar om dagen!- de befinner sig i Borås...) än Strandirisarna , Sibirikorna som jag ju också gillar!

Hasta långsamt  och stanna upp och njut av sommaren! Det ska jag göra när semestern börjar!


onsdag 5 juni 2013

Kirskålshelvete!








Börjar väl lite småtrevligt: Nya invånare i Trollebo:



Såå glad i mina Iris! som gläder mig med hittills mest ymniga blomning!





Dessa Irisar har har jag köpt från Cayeux, Frankrike, men namnlapparna har försvunnit. Hade fler men de överlevde inte de stränga vintrarna här. Är på jakt efter Irisar hela tiden, särskilt  Strandiris,som ska ha bättre överlevnads-odds här.

Nysroten på G, undrar om den tänker blomma i år?

Kirskålshelvetet i gen och är rädd för tjatiga upprepningar men så här är det.                                                                                                                                                                                                                                                     


Kirskål. Aegopodium podagraria (Latin) Vuohenputki (finska)

Nu invaderar Kirskålen från alla håll och kanter. Det gäller att ligga i om  man ska ha några andra växter kvar.Hur mycket man än försöker att rensa och hålla undan- slutar den ojämna kampen i nederlag. Man får väl försöka lära sig leva med det.  Har försökt med långvarig täckning, tidningar + täckbark, presenning, men det funkar dåligt, då nya angrepp hela tiden kryper in från" allmänningen", granntomter o s v.
Alla käcka tillrop om att äta upp den: Har provat att göra pesto,  men gillar basilika bäst!Okej, men alla ingredienser som tillförs lyfter hela "maträtten" och det kvittar egentligen vilket gräs du tillför (om du inte har extremt utvecklade smaklökar). Lär vara C-vitaminrik, men annars är näringsvärdet försumbart. Om det fanns något näringsvärde att tala om : skulle jag kunna försörja hela Västra Götalands län, minst!



Blå Stjärnhyacint, Camassian som fanns på tomten redan när vi flyttade in. En av de växter jag sökte namn på som nybörjare....Som tur var fanns internet och Odla.nu,  AoT- forum mm som alltid kan svara på nybörjarfrågor. Sök och Du ska finna! Att gå med i en lokal trädgårdsförening är än mer berikande!!!
 Social samvaro med likasinnade trädgårdsnördar av alla de slag, är inte att förakta utan snarare lärorikt, spännande och allmänt bildande! 
Sedan hoppas jag att får tillfälle att träffas >IRL, i verkligheten  så att säga!
Ha det bra  Alla där ute!
Margt


måndag 3 juni 2013

Allt på en gång






Allt på en gång!! 


Gräslöken kommer fint och sedan bilden togs har den gått i knopp!

Skrämmer bort obehöriga?


 Allt på en gång ja, men man hinner inte vara på flera ställen samtigt. I år provade Borås Trädgårdssällskap att i samarbete med Vänga Kvarncafé ha en växtmarknad den 18: e maj .Det var mycket lyckat!

Eva-Lotta Färnstrand på växtmarknaden

Det var jätteroligt att prova på att sälja lite överskottsväxter,för att inte tala om att köpa av andra....

Så trevligt sagotema på Vänga kvarncafé

Hemma igen, skörd av jordärtsskockor


Så var det dags för en trädgårdsutflykt: Sofiero! Perfekt vald tidpunkt för besöket med strålande sommarsol och magnifik blomning!





Här märktes inget av vinterskador! Vilken blomsterprakt! Azaleor och Rhododendron högt och lågt!




Hemma

Hemma i slutet av maj

Del av en skuggrabatt


Vårärt

ja, hägg o syrén...... Nästa gång kanske det blir besök i Trollebo....